Waterontharders

Waterontharders zorgen voor minder onderhoud aan uw zonneboiler en minder kalkaanslag in uw huis

Hard water kan kalkaanslag veroorzaken. Als hard water verwarmd wordt, ontstaat ”ketelsteen” in apparaten zoals boilers, geisers, de (af)wasmachine en het koffiezetapparaat. Door deze kalkafzetting op de verwarmingselementen is er meer energie nodig om het water te verwarmen. Ook heeft u dan meer (af)wasmiddel nodig. Dit is nadelig voor de portemonnee en het milieu. Als hard water verdampt blijft de kalk achter. Deze kalkaanslag ziet u terug op tegels, het sanitair en uw douchekop. De hardheid van water wordt bepaald door de hoeveelheid calcium en magnesium in het water. Deze elementen zitten voornamelijk in steensoorten zoals kalk en krijt en komen van nature voor in het grondwater. Hoe meer van deze mineralen in het water aanwezig zijn, hoe harder het water is. 

 

Een waterontharder is een apparaat waarmee de hardheid van water verminderd kan worden. In een waterontharder is een stof die ionen vervangt door een andere stof, bijvoorbeeld natrium. Dit noemt men ook wel ionenwisselaars. Waterontharders maken het water zachter door deeltjes in het water of ionen uit te wisselen. Ze verwijderen harde ionen, calcium en magnesium in het water door deze te uit wisselen voor natriumionen. In tegenstelling tot calcium en magnesium blijft natrium opgelost in water ook als het water verhit wordt. Natrium beïnvloedt ook niet de reinigende werking van zepen. Het natrium komt vrij door een geladen cilinder met harskorrels, de hars houdt de calcium- en magnesiumionen vast. Op een gegeven ogenblik heeft de hars al zijn natriumionen uitgewisseld en is verzadigd met andere ionen, dus de hars moet dan worden geregenereerd. Regeneratie wordt gedaan door de hars te spoelen met een met verzadigde zoutoplossing die calcium en magnesium verwijdert terwijl het natrium wordt aangevuld. Daarom heeft de ontharder een pekelbak en zout nodig. 

Waterontharders moeten dus regenereren daarvoor worden zouttabletten gebruikt, de frequentie waarin regeneratie nodig is bepaalt samen met de grootte van de harskern het zoutverbruik, Regeneratie wordt bij de Aqmos zowel via het volume als ook op tijd gestuurd, als u veel water verbruikt bij behoefte en als u weinig water verbruikt om de 6-8 dagen om te voorkomen dat er vervuiling optreedt.

Voor de inbouw van een waterontharder is maar weinig plaats nodig maar let er wel op dat een stroomaansluiting en afvoer naar het riool in de buurt zijn

Best getest in Duitsland.
De Aqmos BM-R2D2-32 voor huishoudens tot 5 persoen.
capaciteit bij 10°/15°/20° dH 3200/2130/1600 liter
Gemakkelijk aan te sluiten.
Zuinig in zoutverbruik.1,28 kg per regeneratie 
Volledig automatisch
Compacte afmetingen h x b x d = 65 x 22 x 46 cm
Capaciteit 25 kg zout tabletten
Harsvolume 8 liter
3 jaar garantie

De Aqmos BM-R2D2-72 voor huishoudens t/m 7 persoen.
Capaciteit bij 10°/15°/20° dH 7200/4800/3600 liter
Gemakkelijk zelf aan te sluiten.
Zuinig in zoutverbruik.2,88 kg per regeneratie
Volledig automatisch

Compacte afmetingen h x b x d = 110 x 22 x 46 cm
Capaciteit 50 kg zout tabletten
Harsvolume 18 liter
3 jaar garantie

Uitverkocht

Aansluitset tbv waterontharder

€ 75,00
Uitverkocht

Aansluitset tbv waterontharder

€ 75,00

Bestaande uit:

 

2 flexibele RVS slangen 1000 mm lang met 1" warmtemoer tbv. aansluiting op waterleiding

2 pvc slangen 13 mm x 2000 tbv afvoer naar riool

 

Hardheidsmeetset 

Uitverkocht

Montageblok met bypass

€ 99,00
Uitverkocht

Montageblok met bypass

€ 99,00

Montageblok met 1″ aansluitingen met bypass en mengmogelijkheid

Gebruiksaanwijzing Waterontharder R 2 D 2 32 72
PDF – 277,0 KB 1228 downloads